Plantele medicinale ne-au inconjurat timp de secole pentru a ne ajuta in lupta impotriva multor boli. Se spune că
medicamentul tratează repede și eficient și că planta medicinală nu poate fi decât un adjuvant sau o terapie de întreţinere, deși istoria oamenilor ne arată, parcă,
altceva. Medicamentele sunt făcute de mâna omului, în timp ce plantele au harul divin. O diferenţă care spune totul: nu
existăm și nu vom exista decât prin natură.
In cuprinsul acestui blog, voi incerca sa prezint, in ordine alfabetica, unele dintre cele mai accesibile plante medicinale si indicatiile terapeutice corespunzatoare. Nu am prezentat plantele medicinale mai mult sau mai putin otravitoare sau toxice, care se folosesc in special in industria farmaceutica. (ex: cucuta, curpenul de padure, dalacul, diditelul, degetarul galben, lacramioare, macul de gradina, maselarita, matraguna, odolean, omag, sapunarita, stirigoaie, virnant, etc.)
De la albăstrele se recoltează inflorescenţa (sau chiar numai petalele), dar poate fi utilizată și planta întreagă.
Indicatii terapeutice
- afectiuni renale si ale veziculei urinare, stimularea secretiei de urina in caz de edeme si pareza renala;
- boli de ficat, dischinezie biliara, dispepsii (indigestii), diaree;
- tuse, bronsite, febra;
- insuficienta cardiaca cu edeme, flebite, hipertensiune;
- reumatism, guta;
- iritatii oculare, mai ales la ochi albastri, conjunctivite, cornee ulceroasa, ochi obositi, pleoape cazute; dureri de dinti, oreion;
- boli de piele (eczeme zemuinde, prurit, furunculoza pleoapelor, leziuni ulcerate, intepaturi), uscaciunea pielii (xeroza cutanata), tonifierea si revigorarea tenului imbatranit.
Moduri de utilizare
UZ INTERN
1. Infuzie albastrele - Se prepara dintr-o lingurita de flori la o cana de apa; se beau 3 cani pe zi, avand proprietatea de a reduce ritmul de depunere a calculilor si chiar faciliteaza eliminarea lor. Albastrele au o actiune diuretica si astringenta; actiunea diuretica este mai buna daca se asociaza cu frunze de mesteacan, frunze de merisor si cozi de cirese.
2. Macerat din 60g flori uscate in 1 litru vin; se lasa acoperit 24 ore, se strecoara si se bea cate un paharel, cu 30 minute inainte de mese, avand efecte diuretice in reumatism, guta si boli de rinichi.
Extern albastrele se folosesc ca ingredient in numeroase metode de tratament cum sunt: spalaturi oculare, comprese si cataplasme. Albastrelele au proprietati antiinflamatoare, antiseptice, bacteriostatice, emoliente si calmante.
In cazul unor probleme oculare preparatele din albastrele se folosesc pentru spalarea ochilor, comprese pe pleoape si bai cu infuzii sau decocturi din flori de galbenele, albastrele, musetel, nalba mare, soc, tei si coada soricelului.
Tratamentul cu infuzie de flori de albastrele sub forma de comprese este recomandat mai ales pentru ridurile de pe pleoape si pentru ochii obositi si iritati. Datorita efectelor calmante si tonifiante, albastrelele sunt recomandate si in tratamentele muschilor faciali si ridurilor, aplicandu-se pe ten comprese cu infuzie de flori de albastrele (o lingura de flori la doua pahare cu apa). Masca cu albastrele are efecte regenerante asupra pielii, epiderma devenind mai supla si mai catifelata.
Amăreala (Polygala amara) - șopârliţă.
Prezentare: Amăreala este o erbacee de mici dimensiuni – maximum 20 cm – cu flori ce pot fi albe, violete, albastre, cel mai adesea albastre. Rizomul este scurt, iar partea aeriană a acestei plante se prezintă sub formă de tufă. Înflorește la sfârșitul primăverii și aproape toată vara. Amăreala crește prin fâneţe, pe marginea drumurilor, pe terenuri înţelenite. Fructul este o capsulă.În cazul amărelii, valoare medicinală are toată planta, gustul ei fiind, după cum îi spune și numele, puternic amar. Uneori se folosesc doar florile, probabil datorită concentraţiei mai mari de substanţe active.Anason (Pimpinella anisum) - chimen dulce, chimion dulce, bădean, aniș, anison.

Angelica ( Angelica archangelica.) - angelină, iarba
îngerilor, buciniș.
Angelica este o plantă erbacee aromatică. Angelica este o plantă ocrotită din flora spontană. Face parte din familia umbeliferelor. La
maturitate poate avea înălţimi cuprinse între 50 cm și 1,5 metri. Frunzele
acestei plante sunt mari, penate, iar florile alb-verzui. Folositoare în
aplicaţii medicinale este planta în întregul ei, dar rădăcina și seminţele au
cea mai mare valoare medicinală. Din aceste părţi se prepară infuzie, tinctură,
praf de rădăcină, vin tonic, cremă.
Indicatii terapeutice: Două domenii sunt de mare importanţă în
ceea ce privește utilizarea medicinală a acestei plante: apără de boli
contagioase și este un antidot străvechiîmpotriva
otrăvirilor cu beladonă (mătrăgună), cucută, brândușă de toamnă. Preparatul de
angelică este un bun tonic digestiv, fiind cunoscut, de asemenea, ca
antispasmodic,carminativ,
sudorific, diuretic, expectorant.Afecţiuni în care se pot utiliza preparatele de angelică: tuberculoză, afecţiuni respiratorii,
tulburări menstruale, rahitism, lipsă de poftă de mâncare, reumatism. Cu preparate de angelică se combat starea de sfârșeală, starea de oboseală generală,
lipsa de poftă de viaţă, slăbiciunea fizică și chiar scorbutul. Cândva, angelica era socotită plantă-minune, rădăcina ei fiind numită Rădăcina Sfântului Spirit.
Există fel de fel de legende și chiar adevăruri despre această plantă care, se spunea cândva, îi reîntoarce pe om din drumul său spre moarte și-l readuce pe
calea cea luminoasă a vieţii.Angelica
(Angelica archangelica)este o plantă ocrotită de lege.
angelină, iarba îngerilor, anghelică – aceleași ca și pentru Angelica archangelica.
Indicatii terapeutice: Două domenii sunt de mare importanţă în ceea ce privește utilizarea medicinală a acestei plante: apără de boli contagioase și este un antidot străvechiîmpotriva otrăvirilor cu beladonă (mătrăgună), cucută, brândușă de toamnă. Preparatul de angelică este un bun tonic digestiv, fiind cunoscut, de asemenea, ca antispasmodic,carminativ, sudorific, diuretic, expectorant.Afecţiuni în care se pot utiliza preparatele de angelică: tuberculoză, afecţiuni respiratorii, tulburări menstruale, rahitism, lipsă de poftă de mâncare, reumatism. Cu preparate de angelică se combat starea de sfârșeală, starea de oboseală generală, lipsa de poftă de viaţă, slăbiciunea fizică și chiar scorbutul. Cândva, angelica era socotită plantă-minune, rădăcina ei fiind numită Rădăcina Sfântului Spirit. Există fel de fel de legende și chiar adevăruri despre această plantă care, se spunea cândva, îi reîntoarce pe om din drumul său spre moarte și-l readuce pe calea cea luminoasă a vieţii.Angelica (Angelica archangelica)este o plantă ocrotită de lege.
Pentru terapii medicinale se folosesc, cu precădere, rizomii (împreună cu rădăcinile), dar și seminţele. Se poate utiliza și planta întreagă. Preparatele care se obţin sunt aceleași ca și la Angelica archangelica, adică infuzie, tinctură, pulbere de rădăcină, vin tonic, cremă.Substanţe active importante:ulei esenţial, cumarine, ostol, angelicină, imperatorină.
Anghinarea (Cynara scolymus.)
Preparatul principal care se obţine din anghinare este infuzia. Eficientă în tratamente este și tinctura de anghinare.
Substanţe active importante: cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri.
Indicatii terapeutice
Anghinarea se folosește în gastronomie, în terapii, dar poate fi întâlnită și ca plantă ornamentală. Naturiștii recomandă ca anghinarea să fie consumată crudă, fiind ușor digerabilă și având reale proprietăţi dietetice (este antitoxică, elimină surplusul de colesterol). Anghinarea ajută la buna funcţionare a bilei și a ficatului, reduce glicemia, reglează activitatea rinichilor, mărește pofta de mâncare, are acţiune antimicrobiană. Dă rezultate bune în tratamente privind nefritele, enteritele, hemoroizii, anghina pectorală, ateroscleroza, hepatitele cronice, cirozele hepatice, infecţiile intestinale, surmenajul.
Ardeiul iute - ( Capsicum annuum.)
Pentru uz medicinal, din fructul de ardei se prepară pulbere, tinctură și chiar decoct. Substanţe active importante: vitamina C în cantitate foarte mare, enzime, precum și vitaminele A, B1, B2. Conţine o substanţă care-i dă iuţeala, numită capsicaină. Întrebuinţări. Folosit drept condiment, ardeiul iute a ajuns să fie preţuit, de-a lungul timpului, și ca plantă medicinală. Dacă e folosit în cantităţi moderate, ardeiul iute regularizează digestia. Consumat în cantităţi mai mari, ardeiul iute creează disconfort, dar efectele purgative sunt însemnate. Se spune că gargara cu decoct de ardei iute ajută la întărirea, la tonifierea, la revigorarea corzilor vocale. Remarcabilă e tinctura de ardei iute deoarece poate vindeca de etilism cronic (câte 10 – 30 de picături de tinctură puse într-un ceai amar, care se ia în loc de alcool). Ardeiul iute poate fi folositor și în dureri reumatice, în afecţiuni musculare – revigorând mușchii supuși efortului. Ardeiul iute este, de asemenea, antiinflamator și antiseptic și se folosește și în bolile de plămâni, ca expectorant. De reţinut: ardeiul iute poate vindeca de etilism și tot ardeiul iute e cel care poate da o nouă viaţă coardelor vocale.
Armurariul
Denumire știinţifică: Silybum marianum sau Carduus marianus.
Denumiri populare: arginţică, scai argintat.
Armurariul este o plantă bienală întâlnită, în general, sub formă cultivată. Originar din zona mediteraneană, armurariul face parte din familia asteraceelor. Interesul pentru această plantă este determinat, în primul rând, de virtuţile sale medicinale, deși în timpurile de demult se folosea în hrana cotidiană a oamenilor. Este o plantă iubitoare de mult soare, preferând zonele aproape aride. Ca multe alte plante din zona mediteraneană, armurariul are frunzele mari, cu ţepi. În primul an de viaţă al plantei, frunzele se dispun sub forma unei rozete, la nivelul solului. Această rozetă poate ajunge chiar și până la un metru în diametru. Din mijlocul acestei rozete se ridică o tijă ce poate atinge o înălţime de 1,5 metri și care poartă pe ea floarea, frumos colorată în purpuriu, dar împodobită și cu spini, ca mijloc de apărare.
Pentru nevoi medicinale se culeg seminţele. Se mai folosesc și frunzele. Din frunze se prepară o tinctură, iar din seminţe se fac făinuri, tincturi, extracte.
Substanţe active importante: în frunze, și nu numai, se găsește o substanţă specifică, numită silimarin. Altă substanţă activă medicinal este cnicina. Agentul medicinal cu proprietăţi remarcabile este, însă, silimarinul.
Indicatii terapeutice: Armurariul este preţuit datorită efectelor sale în tratarea bolilor de ficat, silimarinul fiind capabil să regleze, să echilibreze activitatea ficatului. De asemenea, silimarinul are proprietăţi antitoxice, fiind folosit în caz de toxiinfecţii alimentare, în intoxicaţiile cu medicamente, în intoxicaţii chimice, în intoxicaţii cu metale grele sau cu alte substanţe dăunătoare organismului, inclusiv alcoolul. Este bine cunoscut faptul că extractele de armurariu combat urmările alcoolismului. Seminţele (de armurariu) protejează celulele hepatice împotriva acţiunii diverselor substanţe chimice nocive și pot ajuta la regenerarea celulelor hepatice afectate. Cercetările au dovedit că seminţele de armurariu combat și efectele radiaţiilor. De asemenea, seminţele de armurariu sunt un bun tonic cardiac, revigorând sistemul circulator. În acest context, preparatele pe bază de armurariu sunt indicate și în hipotensiune. Unii specialiști afirmă că extractele de seminţe de armurariu acţionează benefic asupra rinichiului, suprarenalelor și a circulaţiei periferice. Cu seminţele de armurariu se pot face cure de ceaiuri sau de tincturi, remarcânduse efectele de echilibrare a organismului pornind de la organele vitale (inimă, ficat, rinichi, sistem circulator). Preparatele din frunze sunt recomandate în suferinţe de tipul hemoroizilor, varicelor, greţurilor.
utilizată ca antiinflamator în entorse şi luxaţii;
tratează contuziile superficiale, crampele musculare şi arterita;
în conjunctivite şi pentru ridurile din jurul ochilor, sub formă de cataplasme;
vindecă înţepăturile de insecte.
- Este indicat ca tratamentul intern cu arnică să se facă precaut, în baza recomandărilor medicale.
- Extern, se utilizează sub formă de cataplasme cu tinctură diluată cu apă sau ulei, iar intern în doze mici sub formă de infuzie sau tinctură.
- Tinctura se prepară prin macerare timp de 8 zile din 10 g flori uscate la 100 ml alcool de 60-70 grade. Aceasta se aplică fie direct pe răni, fie sub formă de comprese (diluţie 1:1 în apă fiartă şi răcită).
- Uleiul: în 500 ml ulei de floarea soarelui se pun 100 g ulei de arnică. Amestecul se fierbe la baie de abur timp de o oră, apoi se lasă la răcit şi se filtrează. Se păstrează în loc răcoros. În această formă, se foloseşte pentru masarea uşoară a zonelor afectate de arterită.
- Intern, ca sedativ şi în spasmele arteriale şi arteroscleroză, de două ori pe zi câte 20-25 picături de tinctură.
- Din flori se prepară un ceai ce se foloseşte sub formă de gargară în laringită.
Informaţii suplimentare
- Preparatele pe bază de arnică sunt foarte eficiente în tratamentul extern al înţepăturilor de ţânţari.
- Poate preveni şi combate acneea.
- Uleiul de arnică se foloseşte ca ingredient în preparate de tonifiere a firului de păr. Se utilizează şi ca tratament anti-mătreaţă.
Denumire știinţifică: Anthriscus cerefolium. Denumiri populare: hasmaţuchi, asmaţuchi, hașmaciucă. Asmăţuiul este o erbacee din familia umbeliferelor. În varianta din flora spontană (Anthriscus silvestris) are o înălţime cuprinsă între 30 și 210 cm. Tulpina este ramificată, iar frunzele au formă triunghiulară și sunt de mari dimensiuni. Înflorește în partea a doua a verii. Florile sunt albe, uneori gălbui. În flora spontană, asmăţuiul crește în pădurile umbroase și umede, pe marginea râurilor sau în pajiștile cu umezeală. Este cultivat pentru mirosul său, fiind folosit în bucătărie. De altfel, asmăţuiul este considerat în primul rând o „verdeaţă” condimentară.
Pentru uz medicinal se recoltează, de obicei, frunzele și lăstarii, dar este utilă chiar și planta în întregul ei. Din asmăţui se prepară diferite ceaiuri.
Substanţe active importante: vitaminele C, B1, B2, PP, ulei eteric, săruri minerale, substanţe azotoase.
Indicatii terapeutice: Datorită calităţilor sale medicinale, asmăţuiul produce o relaxare generală a organismului, contribuind, la detoxifierea acestuia. Acţionează și ca un bun antiseptic respirator. Cercetări recente indică faptul că asmăţuiul are și calităţi ce-l fac util în prevenirea cancerului. În mod frecvent, asmăţuiul este folosit pentru stimularea digestiei. Cu extracte de asmăţui se tratează și unele afecţiuni ale pielii, cum ar fi dermatozele, fiind utilizat și în proceduri cosmetice, mai ales în cele privind îngrijirea feţii. Asmăţuiul are efecte pozitive și în gută, reumatism, scorbut, laringită, litiază renală (pietre la rinichi), hidropizie.